wtorek, 7 lipca 2015

Przewody głośnikowe Melodika Brown Sugar BSC2450 - zapowiedź testu

Właśnie odebrałem niewielki kartonik z przesyłką z Białegostoku. To przesyłka z firmy Rafko, która zawiera przewody głośnikowe Melodika Brown Sugar BSC2450. Angielska nazwa "brown sugar" oczywiście oznacza brązowy cukier (najczęściej trzcinowy), lecz potocznie tak również określa się jedną z odmian heroiny, kiedyś popularnego narkotyku pośród rokendrolowców (o czym zresztą traktuje znana piosenka The Rolling Stones o identycznym tytule). I choć nazwa kabli Brown Sugar BSC2450 jest niepolska, to ich wykonanie jak najbardziej tak - polskie w 100 %. Białostocki dystrybutor Rafko posiada własną markę audio hi-fi Melodika, pod tym szyldem sprzedaje także własne rozwiązania. Produkcja przewodów głośnikowych Brown Sugar została zlecona renomowanej polskiej firmie kablarskiej, a jak wiadomo, polska miedź należy do jednych z najwartościowszych na świecie.

Przewody BSC2450 mają przekrój 2 x 4,5 mm2, są wykonane z miedzi OFC o czystości 6N. Jak można przeczytać na stronie Melodika o parametrach technicznych kabli: " Potrójna nisko-pojemnościowa izolacja dielektryczna z LDPE (spieniony polietylen o niskiej gęstości) zapewnia bezstratną transmisję sygnału. Przewody wykonane są w technologii Multi-Gauge Core. To specjalna konstrukcja przewodu, z rozróżnieniem kilku grubości żył do niskich, średnich i wysokich tonów. Geometria: przewodniki wzajemnie ze sobą skręcone w celu eliminacji własnych interferencji. Zaawansowana konstrukcja (przewód złożony z 3 różnej grubości wiązek) to dwa przewody zawierające następujące wiązki drucików: 8 x 0,21 mm2 + 4 x 0,33 mm2 + 12 x 0,13 mm2. Zewnętrzna izolacja jest przezroczysta, zaś kabel jest kierunkowy".

Razem z kablem głośnikowym Brown Sugar BSC2450 do testów otrzymałem także przewód mini-jack - mini-jack Melodika MDMJ10. Wykonany jest z miedzi OFC o czystości 4N. To symetryczna konstrukcja z gęsto plecionym ekranowaniem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz będzie oczekiwać na moderację